Pandémia, s ktorou od minulého roka bojuje celý svet nás okrem iného primäla uvedomiť si, ktoré profesie sú v spoločnosti nenahraditeľné. Ľudia po celom svete tlieskali lekárom a sestričkám a my sme prostredníctvom kampane poďakovali tým, ktorí sa starajú o starých, chorých a bezbranných. A teda, ani na Slovensku ich vôbec nie je málo. Toto však nemá byť žiaden melancholický príspevok, ale dôkaz o tom, že kríza je jedinečná príležitosť na naštartovanie zmien.

Denne sa starajú o tých najzraniteľnejších - otcov, mamy, starých rodičov a napriek tomu je ich práca dlhodobo spoločnosťou nedocenená. Reč je o opatrovateľoch v domovoch sociálnych služieb či v domovoch seniorov, ktorých dôležitosť si mnohí z nás neuvedomujú. V čase, keď sa celý svet snaží zabrániť šíreniu koronavírusu, stoja v prvej línii nielen zdravotníci, hasiči, ozbrojené sily, ale nepochybne aj opatrovatelia, ktorí často 24 hodín denne, cez sviatky a víkendy, ako prví podávajú pomocnú ruku našim najbližším. 

Ich práca je však na Slovensku nedostatočne finančne ohodnotená, málo akceptovaná a chýba im celospoločenské uznanie.

Prečítajte si tiež: Ako zachrániť život? Táto kampaň vás to naučí

Nedocenené povolanie

Keď sme uvažovali ako o tomto spoločenskom probléme povedať svetu, uvedomili sme si, že o náročnosti práce opatrovateľov môžu hovoriť len tí, ktorí to zažili na vlastnej koži. Buď tak, že sa sami starali o svojich blízkych alebo svojho blízkeho zverili do rúk práve profesionálnym opatrovateľom. Jeden by si možno povedal, čo tam po opatrovateľoch, veď sú aj náročnejšie profesie. 

Málokto si však uvedomuje, že opatrovateľ je pre svojho zverenca spoločníkom, psychológom, terapeutom, stará sa o jeho všetky nevyhnutné životné úkony. Problém však nastáva v momente, keď zistíme, že na Slovensku chýba asi 7-tisíc opatrovateľov. 

V praxi to teda znamená, že jeden opatrovateľ sa v mnohých prípadoch musí postarať aj o štyri alebo päť desiatok klientov. A jeho službukonajúci kolega o rovnaký počet ďalších ľudí. Je to teda náročná práca psychicky aj fyzicky, najlepšie tomu rozumejú však naozaj tí, ktorí sa aspoň pár dní starali o svojho blízkeho. Akurát, že oni sa starali o jedného človeka, nie o desiatky ľudských bytostí.

na-slovensku-chyba-7-tisic-opatrovatelov
Na Slovensku chýba viac ako 7-tisíc opatrovateľov. Grafika: Grape PR

Vlastné skúsenosti známych tvárí

Aby sme mohli náročnosť tejto profesie ilustrovať, oslovili sme niekoľko známych osobností, ktorí si podobnými chvíľami v živote prešli, aby nám pomohli zakričať veľké „ďakujeme" a upozorniť na to, že práca opatrovateľov je finančne, ale aj spoločensky podhodnotená. Oľga Belešová sa o svojho otca pripútaného na lôžko istý čas starala sama, Katarína Hasprová zverila svoju mamu do rúk profesionálom. 

Fero Joke sa zase na prácu opatrovateľov pozerá z tej druhy strany, vďaka vlastnej skúsenosti zdravotníka. Roman Pomajbo prirovnal prácu opatrovateľov k starostlivosti o bábätko a poďakovanie a úctu tejto profesii vyjadril aj známy herec Michal Kubovčík.

V druhej fáze sme potrebovali, aby sa tieto silné posolstvá dostali k tým, pre koho boli určené – k obyčajným ľuďom. Ak chceme prispieť k pozitívnym zmenám, musíme byť o tom o nich presvedčení ako spoločnosť. Oslovili sme teda Nový čas, aby nám pomohol dostať tieto posolstvá k čo najväčšej mase ľudí. 

Áno, o tomto denníku si mnohí myslia len to najhoršie, ale každá minca má dve strany, dokonca aj tá novinárska. Nový čas sme preto „nakŕmili" užitočným obsahom, našimi ďakovnými videami a docielili sme to, čo sme chceli. Prostredníctvom sociálnych sietí ich zdieľajú obyčajní ľudia, ale dostali sa najmä k tým, pre koho bolo to „Ďakujeme“ toľkokrát vyslovené. K samotným opatrovateľom:

Desiatky tisíc ľudí

Naše ďakovné videá sa začali skutočne šíriť samy, a to nielen medzi tými spomínanými obyčajnými ľuďmi, ale všimol si ich dokonca aj docent Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža, ktorý vie určite najlepšie, aké náročné je podávať pomocnú druhu druhým. 

Aby naša videokampaň nabrala na vážnosti, do komunikácie sme oslovili aj Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb v SR. Predsedníčka asociácie Anna Ghanamová zhodnotila súčasný stav v sociálnych službách v rozhlasovom éteri rádia Regina.

Aj vďaka výrazným postavám v kampani sa nám podarilo videami dosiahnuť viac ako 70-tisíc zhliadnutí na Youtube kanáli Ďakujeme.

Nádej na krásny zvyšok života

Systémové zmeny sa v našej spoločnosti nedajú robiť mávnutím čarovného prútika. Máme tu totiž toľko oblastí, ktoré by si zaslúžili reformu, že inak ako postupne sa ich docieliť nedá. 

Prvou fázou zmeny akceptácie a hodnoty profesie opatrovateľov sme chceli primäť obyčajných ľudí k tomu, aby spomalili, vypočuli si posolstvá známych osobností a spýtali sa možno aj samých seba, či by dokázali kráčať v opatrovateľských topánkach. A vlastne nie kráčať, ale bežať dlhé trate, nebyť dostatočne ohodnotený a akceptovaný. 

V zariadení sociálnych služieb mám aj ja svoju milovanú starú mamu. Už ôsmy rok je v rukách starostlivých opatrovateľov, vďaka ktorým aj po závažných zdravotných komplikáciách prežíva krásnu jeseň svojho života. 

Voči opatrovateľom, ktorí jej denne podávajú pomocnú ruku, pociťujem vďaku a vždy sa im to snažím dať dostatočne najavo. Osobnú skúsenosť ťažko nahradiť počúvaním nejakého príbehu, ale ak si nie ste istý, či sa o vás vo vašej starobe bude mať kto postarať, máte príležitosť vyjadriť svoju vďaku a úctu profesii opatrovateľov teraz, keď sa začínajú diať zmeny pre lepšiu budúcnosť nás všetkých.

Titulná foto: Shutterstock

Prečítajte si tiež: Jeden život za sedem nových