Až 1 zo 4 osôb utrpí cievnu mozgovú príhodu. Preto je mŕtvica druhou najčastejšou príčinou úmrtia na svete. Je teda dôležité, aby sa už deti naučili, ako rozoznať 3 príznaky tohto ochorenia a zavolali pomoc včas. To je cieľom celosvetovej iniciatívy FAST Heroes, ktorú na Slovensku organizujeme a riešime kompletnú PR a marketingovú exekúciu od januára 2021. Záštitu nad projektom prevzalo aj ministerstvo školstva.

3 príznaky na záchranu života 

Skvelá myšlienka, množstvo učebných pomôcok aj flexibilita projektu. To sú aspekty, vďaka ktorým je FAST Heroes (slovenský ekvivalent Hrdinovia FAST) ideálnou voľbou pre materské aj základné školy, učiteľov či rodičov. Práve oni môžu zapojiť deti vo veku 5 až 9 rokov a spolu s nimi sa naučiť 3 príznaky cievnej mozgovej príhody.

Tie vyplývajú už z názvu projektu:

  • F = face (tvár)
  • A = arm (ruka)
  • S = speech (reč)
  • T = time (čas)

Hlavný hrdina Tomi

Projekt vychádza z konceptu Tomiho, ktorého starý utrpel cievnu mozgovú príhodu. Vďaka tomu, že Tomi poznal príznaky a zavolal 112 včas, zachránil starkému život. Okrem neho sa v projekte vyskytuje práve starký Fero, starká Sofia a dedo Adam. 

Prečítajte si tiež: Kto sa o nás postará, keď budeme jedného dňa starí? (kampaň Ďakujeme)

Iniciatívu FAST Heroes podporilo záštitou aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na Slovensku sa realizuje vďaka organizácii Angels a OZ Sekunda pre život.

fast-heroes-112-mozgova-prihoda

Hlavný hrdina Tomi sa naučil 3 príznaky mozgovej príhody a včas zavolal 112. Foto: FAST Heroes

Známe tváre aj vlastná hymna

Myšlienku záchrany životov a vzdelávanie detí o zákernej chorobe, ktorá príde nečakane, podporili na Instagrame aj známe tváre z prostredia televízie, športu, kultúry či detských videí. Bola to napríklad Veronika Cifrová Ostrihoňová, Nela Pocisková, Dominika Kavaschová, Kveta Horváthová, Fero Joke či Miro Jaroš.

fast-heroes-influenceri

Niektorí z influencerov si vyskúšali aj masku FAST Heroes. Foto: Instagram/Fast Heroes SK

Slovenský FAST Heroes má aj jedinečnú hymnu. Vytvorilo ju Spievankovo a táto hravá pieseň zarezonovala tiež v ostatných európskych krajinách, ktoré sa zúčastňujú projektu.

Všetko je bezplatné 

Všetky učebné pomôcky (knihy, pracovné zošity, plagáty, nálepky, masky, hry) sú dostupné v online verzii, sú interaktívne a dajú sa aj stiahnuť. Okrem toho posielame každej zúčastnenej škole papierový box, ktorý obsahuje užitočné materiály pri vzdelávaní. 

Všetko je k dispozícii zadarmo, stačí sa len registrovať. Projekt sa rozdeľuje na 5 vzdelávacích týždňov, pričom počíta s tým, že pedagóg, ktorý deti počas hodiny vedie, si vyčlení 15 minút. V priebehu tohto obdobia si s deťmi prejde všetky príznaky a vysvetlí im to najdôležitejšie.

Ak ste na pozícii riaditeľa školy, učiteľa materskej či základnej školy alebo rodiča, môžete prihlásiť deti do projektu na tomto webe. Pokiaľ máte ďalšie otázky, neváhajte a obráťte sa na národných koordinátorov prostredníctvom mejlu fasthero@grapepr.sk. Budeme radi, keď sa k nám pridáte a budete s nami zachraňovať životy!

Titulná foto: FAST Heroes

Prečítajte si tiež: Jeden život za sedem nových